Vitamina B12 este una dintre cele opt vitamine din grupul B și singura pe care organismul o poate stoca în mod specific. Denumită și cobalamină, îndeplinește diverse funcții metabolice. Aceasta ajută la menținerea nivelului scăzut de homocisteină, protejând astfel inima și vasele de sânge. Este implicată în diviziunea celulară și formarea sângelui, și este critică pentru funcționarea nervoasă normal.
Persoanele care suferă de boli cronice precum diabetul, insuficiența renală sau demență prezintă o absorbție deficitară a vitaminei B12 – frecvent datorită efectelor secundare ale ingredientelor active din tratamentul medicamentos urmat pentru o perioadă îndelungată de timp – și sunt predispuși la deficiență. Persoanele care suferă de inflamația mucoasei gastrice sau de alte afecțiuni ale sistemului digestiv nu pot sintetiza substanțe importante, necesare pentru absorbția independentă a vitaminei, astfel încât o parte din vitamina B12 administrată este eliminată din nou fără a fi utilizată.
Deficitul de B12 poate cauza probleme de concentrare, tulburări de memorie și depresie. Dacă deficitul nu este identificat o perioadă mai îndelungată, pot apărea afecțiuni neurologice și neuropsihiatrice severe, care pot evolua in demență și schizofrenie.
Simptome asociate deficienței de B12:
- Sângerarea gingiilor;
- Diareea;
- Vertij;
- Palpitații;
- Lipsa apetitului;
- Pierderea în greutate;
- Greața;
- Apariția aftelor bucale;
- Pierderile de memorie;
- Lipsa motivației;
- Depresia;
- Amorțeala la nivelul membrelor;
- Problemele de echilibru.
Rolurile vitaminei B12:
- Crește nivelul de energie: Vitamina B12 ajută la transportul oxigenului în sânge, hrăneşte celulele şi transformă carbohidraţii din mâncare în glucoza pe care corpul nostru o foloseşte pentru a produce energie.
- Previne anemia: Prin faptul că vitamina B12 contribuie la formarea globulelor roşii din sânge, există un risc mai mic de a suferi de această problemă. Însă, atunci când nivelul vitaminei B12 este scăzut, corpul nu mai dispune de suficiente celule roșii care să transporte oxigen către organele vitale. Din această cauză, apar simptome precum oboseală și slăbiciune.
- Apără inima de bolile cardiovasculare: Vitamina B12 menţine un nivel scăzut al homocisteinei, o proteină care afectează arterele, creşte riscul de infarct şi poate duce la apariția aterosclerozei.
- Protejează vederea: Acest beneficiu se datorează tot menținerii sub control a nivelului de homocisteină din sânge. Suplimentarea cu vitamina B12 contribuie astfel la reducerea riscului de apariție a degenerescenței maculare, o afecțiune care afectează vederea centrală. Într-un studiu american realizat pe un eșantion de 5000 de femei cu vârste de peste 40 de ani care au primit suplimente de B12 timp de 7 ani se arată că riscul de a dezvolta orice formă a acestei afecțiuni a scăzut cu 34%, spre deosebire de grupul placebo la care nu s-au observat astfel de îmbunătățiri.
- Protejează celulele hepatice: Datorită proprietăților sale de a împiedica depunerea grăsimilor în această zonă a corpului, vitamina B12 are rol protector asupra ficatului.
- Menţine creierul sănătos: Vitamina B12 contribuie la protejarea celulelor nervoase şi la formarea mielinei (teaca de mielină), înveliş care acoperă neuronii şi circuitele cerebrale și ajută la transmiterea impulsurilor nervoase în tot corpul.
- Scade riscul apariției defectelor de naștere: Nivelurile adecvate de vitamina B12 sunt cruciale pentru o sarcină sănătoasă. Studiile arată că sistemul nervos și creierul fătului necesită o cantitate suficientă de vitamina B12 de la mamă pentru a se dezvolta corect. Deficitul de vitamina B12 în primele luni de sarcină poate crește riscul de defecte la naștere, precum defectele de tub neuronal. Mai mult, deficiența de vitamina B12 a mamei crește riscul de nașterea prematură sau avort, potrivit cercetătorilor irlandezi.
- Ameliorează simptomele depresiei: Când există o deficiență a vitaminei B12, producția de serotonină scade, ducând astfel la schimbări ale stării de spirit, inclusiv la apariția episoadelor depresive. Rolul vitaminei B12 este acela de a sintetiza și metaboliza acest hormon responsabil pentru menținerea bunei dispoziții, iar un deficit trebuie corectat prin alimentație și suplimente alimentare, conform recomandării medicului specialist.
- Asigură sănătatea pielii, părului și unghiilor: Un nivel optim de vitamina B12 este esențial pentru menținerea sănătății și frumuseții pielii, părului și unghiilor. Oamenii de știință din Detroit, SUA, susțin că un deficit de vitamina B12 poate cauza diverse probleme precum hiperpigmentarea pielii, decolorarea unghiilor, schimbări la nivelul părului, vitiligo și stomatită angulară (inflamarea colțurilor buzelor). În cazul în care te confrunți cu una dintre aceste probleme, consultă medicul specialist și verifică nivelul vitaminei B12 din sânge.

Add Comment